Přívaly sněhu, závěje a problémy v dopravě. Česko zasáhlo zimní počasí

Info.cz

Intenzivní sněhové srážky a silný vítr na mnoha místech země od rána komplikují silniční i železniční dopravu. Nejkritičtější je situace na horách, v Krkonoších vyhlásili 3. stupeň lavinového nebezpečí.

V Libereckém kraji přes noc napadlo od pěti do 40 až 50 centimetrů sněhu. Nejvíc ho přibylo v Krkonoších, kde horská služba ráno vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí. To znamená, že uvolnění laviny je možné už při malém zatížení, a to zejména na strmých svazích. 

Stále sněží, navíc vane silný západní vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky. Silničáři doporučují, aby ti, kdo nemusí, na silnice nevyjížděli. Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamiony vyjíždět do vyšších poloh, řekl dnes ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Popadané stromy zastavily železniční dopravu 

Dopravu zejména na Českolipsku komplikují také popadané stromy. Zastavily i provoz na železniční trati mezi Jedlovou a Svorem. Do spadlého kmenu tam najel rychlík. „Nikdo nebyl zraněn,“ řekl ČTK mluvčí Českých drah Radek Joklík. Na trati je podle něj popadaných stromů víc a hasiči je před rychlíkem postupně odstraňují. Další vlaky na trati nahradily autobusy.

Vykolejený vlak musí řešit také na Jičínsku na železniční trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad. Vlak vykolejil před 05:00, provoz na trati byl zastaven. Náhradní autobusovou dopravu České dráhy nemohly nasadit kvůli nesjízdným silnicím. Ve vlaku jeli čtyři cestující, kterým se nic nestalo. „Na stanici Ostroměř cestující došli za doprovodu hasičů pěšky,“ řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková.

Na silnicích přibývá nehod

Prakticky po celém území České republiky hlásí silničáři komplikace na dopravních tazích. Na vozovkách se kvůli hustému sněžení a silnému větru tvoří sněhové jazyky. Přibývá hlášených nehod, rostou počty uvízlých kamionů.

Na dálnici D1 podle údajů Národního dopravního informačního centra v 01:30 havaroval kamion na 116. kilometru směrem na Prahu, provoz zablokoval asi na půl hodiny. Dálnice byla ráno podle policie sjízdná bez větších komplikací. „V levém jízdním pruhu se nachází sníh, pravý jízdní pruh je po chemickém posypu sjízdný,“ uvedl pro ČTK Tomáš Procházka z krajského policejního ředitelství.

sinfin.digital