Komunisté, Piráti i ODA se bouří proti pokutám za volby. U soudu je celkem 13 žalob

ČTK

raz

Krajský soud v Brně eviduje 13 žalob, kterými se některé politické strany a hnutí brání zaplacení pokuty od dohledového úřadu. Pokutu musely zaplatit za porušení pravidel kampaně či fungování politických stran. Žalobu podali třeba komunisté, Piráti, ODA, ale i Česká asociace satelitních operátorů. Uvedl to dnes server iROZHLAS. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí soudní pře spíše vítá, podle kontrolora Tomáše Hudečka se tím alespoň ukotví výklad nového zákona.

Asociace satelitních operátorů dostala pokutu 23.000 Kč za to, že loni v květnu krátce po startu kampaně před sněmovními volbami nechala otisknout inzerát s karikaturou tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v buldozeru. Ačkoli tím asociace kritizovala novelu zákona o elektronických komunikacích, kontroloři to vyhodnotili jako nedovolenou kampaň.

"Nesouhlasíme se sankcí z důvodu procesních chyb při postupu úřadu a dedukce, že jsme porušili zákon tím, že jsme vedli předvolební kampaň," řekl serveru Patrik Brom z asociace satelitních operátorů. Úřad podle názoru asociace porušil ústavou garantované právo na svobodu slova.

Umělá inteligence umožní přístup ke spravedlnosti i těm nejchudším, zaznívá od právníků. Jaká je čeká budoucnost?

sinfin.digital