Češi letos pracovali na stát nejméně od roku 2000. Nepřeháněl bych to ale s oslavami, říká odborník

ČTK

luš

Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu. Loni tento den připadl na 29. května. Češi tak na stát letos pracovali 142 dní. To je nejméně od roku 2000, od kdy institut údaje o dni daňové svobody zveřejňuje.

„Nepřeháněl bych to však s oslavami. Zaprvé je výrazný posun do jisté míry závislý na patové situaci ve Sněmovně, kde nyní neexistuje motiv uplácet koaliční partnery financováním jejich oblíbených projektů. Zadruhé je největším faktorem posunu dne daňové svobody blíže k začátku roku výrazný růst produkce,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Letošní den daňové svobody je v ČR o dva dny dříve než průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 7. dubna. Následovala Jižní Korea s 28. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (13. července) a ve Francii (23. července).

Babišovi odchází lidé se zbytky svědomí, posláním ČSSD je být ve vládě a vyvažovat, říká Pečinka

sinfin.digital