Ženete státní zaměstnance proti sobě, vyčítají odbory Babišovi. Kvůli platům chystají protest

Markéta Žižková

Jednání o navyšování platů státních zaměstnanců se přiostřuje. Vláda v demisi musí řešit neshody s odbory, které protestují proti tomu, že kabinet Andreje Babiše slibuje vyšší odměny pouze některým skupinám, jako jsou učitelé nebo zdravotníci. Odboráři si stěžují také na to, že premiér a ministři nejsou ochotní se s nimi setkat a problematiku systémově řešit. Na polovinu června tak podle informací INFO.CZ svolávají protestní akci, na které by se měla setkat zhruba stovka odborářů. O navyšování platů bude vláda jednat už zítra. S odbory má o penězích mluvit ministryně práce a sociálních věcí. 

„Pozvánku vede paní ministryně v patrnosti a pokud jí to nabitý kalendář jen trochu umožní, velmi ráda by se schůzky zúčastnila, protože přece jen otázka platů je pro MPSV důležitá,“ uvedl pro INFO.CZ mluvčí resortu pod vedením Jaroslavy Němcové Vladimír Řepka. O tom, jak napjatá atmosféra kolem vyjednávání panuje, nechce v současnosti mluvit. „Náš případný postoj bychom sdělili na schůzce,“ vzkazuje.

Bližší informace k tomu, zda se schůzky s odboráři zúčastní a jaký bude jeho postoj, neuvádí ani premiér v demisi Babiš. „Vláda se rozpočtem, tedy i případným zvyšováním platů státních zaměstnanců, bude zabývat zítra,“ reagovala na dotazy INFO.CZ mluvčí vlády Barbora Peterová.

Služební zákon štěpí ANO a ČSSD. Babiš by kvůli vládní koalici mohl novelu úplně stáhnout

sinfin.digital