Byl to násilný protest. Je děsivé, že ho schvalují někteří politici nebo Duka, říká Balaštík

Rozruch způsobený víkendovým protestem takzvaných Slušných lidí, kteří vtrhli na pódium Divadla Husa na provázku během představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí, zdaleka neustává. Zatímco krajští radní okleští dotace pro festival, který představení do ČR přivezl, a senátorka Eliška Wagnerová podala trestní oznámení, my jsme hovořili s literárním kritikem a šéfredaktorem nakladatelství Host Miroslavem Balaštíkem, který byl incidentu přítomen. Podle něj nešlo o standardní happening, nýbrž o jednoznačně agresivní násilné jednání, kterého se protestující dopouštěli nejen na hercích, ale také na divácích. Balaštík se pozastavuje také nad výroky kardinála Dominika Duky, mimo jiné v pořadu Štrunc na INFO.CZ. Podle něj je děsivé, když je nejvyšší představitel katolické církve schopen postavit umělecké dílo na roveň milionů mrtvých lidí, které má na svědomí nacismus a komunismus.

O víkendu vtrhlo v brněnském Divadle Husa na provázku okolo třiceti členů uskupení Slušní lidé na pódium během inscenace chorvatského režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí. Na představení jste byl. Jaký je váš základní dojem z celého protestu? Co přesně se vlastně stalo?

Asi deset minut po začátku představení, ve chvíli, kdy se na jevišti svlékl herec a herečka do naha (nešlo o znásilňování, ale pouze nahotu dvou lidí) začalo v publiku dupat a pískat asi třicet uniformovaných svalnatců, kteří se vzápětí začali drát na jeviště. Tam vytvořili řetěz a násilím zatlačili herce k zadní stěně, kde je uvěznili a znemožnili jim hrát. Jiný jejich člen mezitím obcházel mezi diváky a natáčel je na mobilní telefon, což je mělo evidentně zastrašit.      

Protesty proti kontroverzní hře v Brně: aktivisté narušili začátek, vyvedla je policie

sinfin.digital