Rok od zavedení kuřáckého zákona: Výběr daně z tabákových výrobků se nesnížil

ČTK

nek

Rok po zavedení zákazu kouření v restauracích podporuje Český svaz pivovarů a sladoven zmírnění restrikce. Samovolně podle něj vznikají „garážové hospůdky“, kde se kouří. Podle vyjádření ministerstva financí se loni výběr spotřební daně z tabákových výrobků meziročně zvýšil o 3,3 procenta, letos pak za první tři měsíce o 9,9 procenta. Do budoucna by se však měl protikuřácký zákon ve výběru daní odrazit kvůli menší spotřebě cigaret. Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje zákaz 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí. V Poslanecké sněmovně je nyní návrh na zmírnění zákona.

Podle výkonné ředitelky pivovarského svazu Martiny Ferencové se nedá loňský rok hodnotit jako úspěšný. Podle ní se sice dokázal trh vyrovnat s EET, protikuřácký zákon ale přináší negativní dopady. Výroba piva pro tuzemský trh loni klesla meziročně o 2,1 procenta, průměrný člověk tak vypil 138 litrů piva.

„Podporujeme aktuální poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona, který předpokládá zejména to, že provozovatelé restauračních zařízení, v nichž se nepodává jídlo, by mohli zřizovat oddělené kuřárny. Pokud návrh projde, ulehčí situaci hlavně venkovským hospůdkám,“ uvedla Ferencová.

Podle ministerstva financí se výběr daně z tabákových výrobků loni zvýšil. „Důvodem růstu inkasa bylo hlavně zvýšení sazeb daně od ledna 2017 a pravděpodobně i rychleji rostoucí spotřební výdaje na tabákové výrobky, které souvisejí s vyššími disponibilními důchody domácností. Z uvedených výsledků lze usuzovat, že přijetím protikuřáckého zákona zatím nebyla spotřeba tabákových výrobků výrazněji utlumena,“ uvedl letos úřad. Podle vyjádření k plnění rozpočtu v letošním prvním čtvrtletí se do budoucna s poklesem spotřeby cigaret v populaci počítá, ale až v letošním roce.

sinfin.digital