Zemanův tah Babišem je tlak na sociální demokraty, tvrdí lidovci. Podle ČSSD to referendum neovlivní

ČTK

raz

Představitele ČSSD a KDU-ČSL nepřekvapilo vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že jmenuje šéfa hnutí ANO Andreje Babiše premiérem ještě před koncem referenda v sociální demokracii o vstupu do vlády s ANO. Také Babiš řekl, že Zeman plní, co slíbil. Podle TOP 09 prezident rezignoval na zvyklosti, když po Babišovi nevyžaduje zajištěnou většinu ve Sněmovně. Podle Starostů měl Zeman počkat na výsledek referenda.

„Pan prezident plní slovo. Dal termín do konce června, takže to jde podle plánu,“ reagoval na Zemanovo vyjádření Babiš. Podle něj může jmenování ještě před koncem referenda zrychlit vytváření vlády. Ihned po skončení hlasování by mohl navrhnout prezidentovi nové složení vlády, která by poté mohla požádat Sněmovnu o důvěru.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že Zeman už minulý týden naznačil, že Babiše premiérem jmenuje, proto ho informace nyní nepřekvapila. „Nevnímám to jako nějaký tlak na sociální demokracii,“ řekl také. Podle něj straníky při hlasování Zemanovy kroky neovlivní, rozhodující pro ně je vlastní přesvědčení, zda chtějí do vlády s ANO, nebo ne.

Zeman má pro Babiše plán B i C. Jmenuje ho premiérem ještě před koncem referenda ČSSD

sinfin.digital