Hejduk z ČSSD pro INFO.CZ: Na Zimolovu výzvu neodejdu. Je přes čáru, kritici mají být slyšet

Markéta Žižková

Vnitrostranické referendum, v němž sociální demokraté hlasují o vstupu do vlády s hnutím ANO, je v polovině. A odhadovat jeho výsledek si stále nikdo netroufá. Místopředseda strany Jiří Zimola už ale vyzval kritiky, aby ČSSD opustili. „Myslím si, že tento výrok je nešťastný, protože byť já budu respektovat výsledek referenda, tak rozhodně máme i ve stanovách ČSSD, že menšinové názory mají být vyslyšeny a ne potlačovány,“ reaguje na to v rozhovoru pro INFO.CZ předseda sociálnědemokratického spolku Idealisté Radim Hejduk. Organizace se proti vstupu do koalice s ANO vymezila ve svém pondělním vyjádření.

V pondělí jste jako spolek Idealistů vydali prohlášení, kde se vyjadřujete proti vstupu ČSSD do vlády s ANO. Proč až teď? Referendum už nějakou dobu běží.

Za tím není úplně nějaké jasné načasování. Přemýšleli jsme, jak to uchopit. V médiích se momentálně řeší hlavně personální otázka, což podle nás není to nejpodstatnější. Personálie se mohou měnit.

Takže načasování vyjádření nesouvisí s tím, že prezident Miloš Zeman v pondělí pro Českou televizi uvedl, že jmenuje Andreje Babiše podruhé premiérem ještě před skončením vašeho referenda?

Není. Nás takovýto výrok nepřekvapuje, asi jsme s ním i počítali. V tom není žádná propojenost. Je to shoda náhod. Řekněme spíše, že jsme v půlce hlasování. Nyní probíhá asi ten nejfrekventovanější týden hlasování místních organizací ČSSD, tak proto jsme se nyní vyjádřili.

Ženete státní zaměstnance proti sobě, vyčítají odbory Babišovi. Kvůli platům chystají protest

sinfin.digital