Větší hrozba než extremisté? Vnitro ve zprávě ukázalo, jaké nebezpečí plyne od SPD

mst

Zpráva ministerstva vnitra o extremismu vyjde letos s výrazným zpožděním, které pravděpodobně způsobilo to, že se kriticky vyjadřuje ke hnutí SPD Tomia Okamury. Podle serveru Aktuálně.cz se schvalování dokumentu zastavilo u ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara.

Server uvedl, že se měl možnost se zprávou seznámit a SPD je v ní věnována stránka a půl. „Hnutí SPD není z pohledu definice ministerstva vnitra extremistickým subjektem. Vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté a nezřídka k nim zaujímá i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ píše se ve zprávě.

Dokument pravděpodobně vyjde až po vnitrostranickém referendu, ve kterém se sociální demokracie rozhodne, zda půjde do vlády s hnutím ANO. Když ČSSD odmítne, bude se muset Andrej Babiš pravděpodobně spoléhat na hlasy SPD.

Ministr vnitra Lubomír Metnar (ANO) uvedl, že se zpráva musí nejprve vyprecizovat a zdržení jejího vydání rozhodně nesouvisí s SPD. Podobně se vyjádřila i mluvčí ministerstva, podle níž musí dokument ještě projít schvalovacím procesem.

Autoři dokumentu upozorňují hlavně na nebezpečí, které představují xenofobně populistické strany, a varují před ovlivňováním strategických bezpečnostních rozhodnutí jako je členství v Evropské unii nebo NATO.

sinfin.digital