Proplácení prvních tří dnů nemocenské přečkalo hlasování o zamítnutí. Návrh ČSSD ještě dostane šanci

ČTK

mst

Sněmovna dala šanci návrhu ČSSD na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci. Novela zákoníku práce přečkala hlasování o zamítnutí, jak je požadovali občanští demokraté, a nyní ji posoudí sociální a hospodářský výbor.

Zrušení karenční doby je i v programovém prohlášení případné menšinové vlády ANO a ČSSD. Proplácení by mělo podle dokumentu začít od července příštího roku, nemocní by měli dostávat 60 procent platu. Vláda by také měla projednat možnosti kompenzací zaměstnavatelům. Předloha se týká nejen zaměstnanců, ale také například vojáků, policistů, hasičů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů.

Sněmovna zahájila projednávání předlohy ČSSD už v úterý, kritici varovali mimo jiné před dopady na zaměstnavatele. Kateřina Valachová (ČSSD) se dnes za předkladatele proti „katastrofickým scénářům“ ohradila. Zdůraznila, že návrh předpokládá podle ní dostatečné kompenzace pro zaměstnavatele. Uvedla také, že pokud by předloha platila, zaměstnanec s průměrným měsíčním příjmem 20.000 korun by se při měsíční nemocenské polepšil o 1000 korun.

Zeman dal Babišovi nůž na krk. Část ANO nás podrazila, chtějí vládnout s Okamurou, říká Zimola

sinfin.digital