Revoluce v boji s kůrovcem: Čeští vědci ho chtějí likvidovat plynem, má být stoprocentně smrtící

ČTK

lup

Proti přemnožení kůrovce v českých lesích by lesníci mohli v budoucnu používat látku, kterou vyvinuli a nedávno odzkoušeli vědci z České zemědělské univerzity, Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a odborníci ze společnosti Lučební závody Draslovka Kolín. Látka má až stoprocentní účinnost a samovolně se rozkládá na látky, které na rozdíl od dřívějších prostředků neškodí ozonové vrstvě. Tým bude nyní usilovat o získání celosvětové registrace. O výsledku výzkumu ČTK informovali zástupci Technologické agentury (TA ČR), která projekt podpořila částkou přesahující deset milionů korun.

Látka s názvem EDN se na stromy napadené kůrovcem aplikuje pomocí takzvané fumigace, tedy jako plyn, jehož malé molekuly prostupují dřevem a hubí přitom všechna vývojová stadia kůrovce, tedy vajíčka, larvy, kukly i dospělé jedince.

Výzkumníci EDN použili neodkorněné kmeny jehličnatých stromů uložených pod plachtou. Spolupracovali přitom s Lesní správou Arcibiskupství pražského. "Ukázalo se, že několikahodinová fumigace ověřovanou technologií při použití českého fumigantu, zatím jen experimentálně dostupné látky EDN, dosahuje účinnost ošetření až stoprocentní usmrcení několika druhů kůrovců," uvedl člen výzkumného týmu Václav Stejskal z VÚRV.

Erasmus čekají zlaté časy. Brusel na něj chce dát dvakrát víc, podpoří až 12 milionů mladých Evropanů

sinfin.digital