Za neplatiče alimentů bude možná výživné na děti zajišťovat stát, dluh pak bude vymáhat

ČTK

raz

Za neplatiče alimentů možná bude poskytovat výživné na děti stát, který by pak dlužnou částku vymáhal zpět do rozpočtu. Sněmovna v dnešním úvodním kole podpořila hned dvě obdobné předlohy poslanců ČSSD a KSČM, které by zavedly zálohované, nebo náhradní výživné. Klubům ODS a TOP 09 se nepodařilo prosadit zamítnutí návrhů už v prvním čtení. Nyní je projedná sociální a ústavně-právní výbor.

Zavedení státních alimentů prosadila sociální demokracie do návrhu vládního prohlášení případného menšinového kabinetu s hnutím ANO a s tolerancí KSČM. Navzdory tomu zpravodajka Radka Maxová (ANO) obě předlohy zpochybnila, není, jak uvedla, přívržencem nové sociální dávky. Pro zamítnutí předlohy ČSSD hlasovali čtyři poslanci ANO, pro zamítnutí normy KSČM pět poslanců hnutí.

Kritiky se ke státním alimentům postavili Jan Bauer (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Jsme přesvědčeni o tom, že zákon problém s neplatiči nevyřeší, ale přesune ho na bedra státu," prohlásil Bauer. Stát by se měl podle něho zaměřit na lepší vymahatelnost práva. Adamová poukazovala na to, že Česko má podle ní masivní záchrannou sociální síť.

Neplatíte alimenty na svého vysokoškoláka? Nově kvůli tomu můžete přijít o řidičák

sinfin.digital