Sněmovní schůze k Zemanovi a novičoku skončila fraškou. Nic nebude, nepřišlo ani dost opozičních poslanců

ČTK

lup

Poslanci se dnes k debatě o údajné výrobě a testování jedu novičok v Česku a souvisejícím výrokům prezidenta Miloše Zemana vůbec nedostali. Do elektronického hlasovacího zařízení se jich neregistroval dostatečný počet, Sněmovna nebyla schopna hlasovat. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) proto jednání přerušil "na neurčito", do dohody předsedů poslaneckých klubů. Pokračovat bude řádná sněmovní schůze.

Do elektronického hlasovacího systému byly ráno přihlášeny nejvýše čtyři desítky poslanců, jejich počet kolísal. Opticky však bylo v jednacím sále členů dolní komory více. K tomu, aby byla Sněmovna usnášeníschopná, musí být do systému přihlášeno nejméně 67 poslanců.

"Přestože opticky v sále byly minimálně dvě třetiny poslanců, tak přihlášeni byli velmi málo. A tím pádem Poslanecká sněmovna neměla kvorum k tomu, aby mohla jednat. Ale jak říkám: nebylo to tím, že by nebyli přítomni poslanci, ale tím, že se nepřihlásili," řekl ČTK předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Předpokládá, že všichni poslanci, kteří požádali o svolání mimořádné schůze k případu novičok a v sálu se nacházeli, přihlášeni byli.

Úleva, zmatek i rozhořčení: Část novinářů a expertů kritizuje blamáž s „vraždou" Babčenka

sinfin.digital