Muž jel s kamarádem z piva a ve vlaku za Brnem ho zastřelil. Je to vražda, řekl soudce, když vyzkoušel zbraň

ČTK

lup

Krajský soud v Brně dnes za loňskou vraždu muže ve vlaku potrestal obžalovaného Martina Vlčka osmi lety vězení. Muž střelil svého známého do břicha, údajně náhodou. Vlčkovi hrozilo za vraždu až 18 let vězení. Pozůstalé, kteří jako nemajetkovou újmu požadovali asi čtyři miliony korun, soud odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.

Obhájce v závěrečné řeči navrhl případ kvalifikovat jako usmrcení z nedbalosti, v tomto případě by muži hrozil trest v maximální výši tří let. Soud se ale k tomuto nepřiklonil. Přestože podle předsedy senátu Petra Jirsy v tomto případě není jasný motiv činu, bylo nutné přihlédnout k dalším důkazům a posuzovat je komplexně. A to, že motiv absentuje, podle soudce není předpokladem, že nešlo o úmyslné jednání, byť nepřímé.

"Absence motivu neznamená absenci zavinění ve formě úmyslu," uvedl Jirsa. Soudce si už ve středu vyzkoušel nenabitou zbraň a konstatoval, že je třeba značné síly ke stisku kohoutku. "Myslel jsem si, že té síly je zapotřebí méně, tohle je pro mne překvapení. Ke zmáčknutí je třeba dlouhého pevného táhnutí prstu, než dojde k výstřelu," řekl soudce. I to je podle něj jeden ze zásadních momentů, proč se senát přiklonil ke kvalifikaci vraždy. Trest ale stanovil pod zákonnou sazbou, která činí deset až 18 let, podle soudce je osm let dostatečných. Soudní senát muže také zařadil do věznice s ostrahou, tedy do méně přísné.

Babčenko i jeho rodina budou mít nepřetržitou ochranu. Operace byla jediný správný postup, tvrdí Porošenko

sinfin.digital