Zeman a novičok ve sněmovně? Jedna velká blamáž. Lidovci neprosadili debatu ani na řádnou schůzi

ČTK

luš

Poslanci dnes o výrocích prezidenta Miloše Zemana o jedu novičok na řádné schůzi jednat nebudou. Sněmovna návrh KDU-ČSL odmítla. Nehlasovali pro něj poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Ráno odpůrci projednání kauzy novičok zablokovali mimořádnou schůzi k tématu svolanou na podnět TOP 09, ODS, Pirátů, KDU-ČSL a STAN k tomuto tématu. Byla odročena na neurčito. Lidovci následně v rámci debaty o změnách programu řádné schůze neprosadili návrat ke schůzi k novičoku.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek chtěl, aby se poslanci zabývali rozpornými stanovisky předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) a prezidenta k výrobě a zkoušení novičoku v Česku. Poukazoval na to, že prezident i premiér citovali ze stejných dokumentů zpravodajských služeb. „Je v nich jasně napsáno, že se v ČR žádný typ novičoku nevyráběl, neskladovat a nevyvíjel,“ zdůraznil Bělobrádek, který předsedá sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Blok ke změnám programu schůze pak využili řečníci s přednostním právem k přednášení svých postojů k případu. Posloužil tedy podobně, jako by se odehrávala debata o návrhu programu mimořádné schůze k novičoku, který by s největší pravděpodobností schválen nebyl a schůze by se vůbec neuskutečnila.

Zeman dal Babišovi nůž na krk. Část ANO nás podrazila, chtějí vládnout s Okamurou, říká Zimola

sinfin.digital