Firmy lákají brigádníky i na 150 korun za hodinu. Práce je dost, zájemci ale nejsou

ČTK

raz

Práce pro brigádníky bude v létě dost. Nejvíce brigádnických pozic je k dispozici ve výrobních firmách, obchodech, logistických a zákaznických centrech. Zájem uchazečů je však malý a nedokáže volná místa pokrýt. Hodinová mzda brigádníků přitom meziročně vzrostla napříč všemi regiony a v některých případech atakuje 150 Kč za hodinu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

"Nabídkou brigád se zaměstnavatelé snaží řešit nejen zástup za pracovníky na dovolené, ale obecně nedostatek lidí. Situaci komplikuje velmi nízká nezaměstnanost, jež působila pokles počtu zájemců o letní brigády a sezonní práce. Dříve totiž často na brigády nastupovali pracovníci, kterým se nedařilo najít práci na hlavní pracovní poměr," uvedla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Poptávka po brigádách podle ní klesá i ze strany studentů a důchodců.

Největší zájem o brigády mají zahraniční vysokoškolští studenti z Ruska, Ukrajiny či Běloruska, kteří v ČR studují a obvykle zůstávají i přes léto. Nejčastěji se zajímají o brigádnické pozice v administrativě a v zákaznických centrech, kde je nutné hovořit cizími jazyky. "O manuální práci brigádníci moc nestojí, nabízených pozic je tam přitom nesrovnatelně více a jejich ohodnocení se od administrativy příliš neliší. Když už manuální brigádu vezmou, preferují pozice beze směn," dodala.

Zahraniční mise už nemusí být problém, Poche ano. Filip se vyjádřil k podpoře Babišovy vlády

sinfin.digital