Zeman se znovu vyslovil pro přesun ambasády do Jeruzaléma a opřel se do palestinských předáků

ČTK, lup

Prezident Miloš Zeman se dnes na galavečeři Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) opět vyslovil pro přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvítal, že Česko ve věci už udělalo první krok, když v Jeruzalémě zřídilo honorární konzulát. Zeman v projevu také odmítl tezi, že v Palestině funguje osvobozenecké hnutí, když radikální palestinské hnutí Hamás označil za teroristickou skupinu a stranu Fatah za nedemokratickou.

Zeman oslovil členy AIPAC na slavnostní akci ve Španělském sále Pražského hradu pozdravem šalom, za což sklidil hlasitý potlesk. Opakoval se, když se český prezident vyslovil pro přesun ambasády. Podle něj k tomu bude potřeba několik postupných kroků. "První krok byl realizován, když jsme před týdnem otevřeli honorární konzulát. Během mé návštěvy (Izraele) letos v listopadu plánujeme otevřít Český dům v Jeruzalémě. To bude druhý krok," řekl.

Zeman v desetiminutovém projevu přednášeném anglicky také kritizoval šéfku evropské diplomacie Federiku Mogheriniovou za její návrh, aby Evropská unie odsoudila rozhodnutí Spojených států přesunout ambasádu do Jeruzaléma. Ocenil, že Česko bylo mezi státy, které tento návrh vetovaly.

sinfin.digital