Vláda schválila návrh novely cizineckého zákona, chce zavést povinné integrační kurzy

ČTK

mst

Povinnost absolvovat integrační kurz a možnost zavést kvóty pro vydávání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výdělečné činnosti v zemi obsahuje návrh novely cizineckého zákona, který dnes schválila vláda.

Změna, kterou nyní posoudí poslanci a senátoři, by podle vicepremiéra Richarda Brabce mohla pomoct studentům a vědcům ze zahraničí, kteří by chtěli v Česku zůstat. Na hledání práce by nově měli dostat devět měsíců. O schválení normy informoval tiskový odbor Strakovy akademie.

K tématu se dnes kabinet vrátil po měsíci od jeho přerušení. Podklady pro vládu označují integraci cizinců za zásadní společenské téma. Cizinci by měli absolvovat kurz do jednoho roku od příjezdu do země. Cílem kurzů je podle ministerstva vnitra to, aby byla integrace zahájena včas. Cizincům to má pomoci orientovat se v novém prostředí, seznámit je s právy a povinnostmi nebo s místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami ČR i EU.

Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, které budou ve všech krajích. Nyní takové zařízení chybí ve středních Čechách. Náklady na zavedení kurzů, jejich poskytování do roku 2020, provoz center a výstavbu jednoho nového centra podklady pro vládu odhadují na 142 milionů korun.

Jsem všechno, co Češi nenávidí. Počítám s tím, že mě můžou zavraždit, říká kněz Tomáš Halík

sinfin.digital