Babiš je premiérem podruhé. Zeman nevyloučil, že vládu jmenuje ještě v červnu

lup

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Andreje Babiše opět premiérem. Šéf hnutí ANO složil slib krátce po 14. hodině. „Žádám vás, abyste v přiměřené době mně předložil návrh složení své vlády tak, abych se mohl s jejími členy jako obvykle seznámit,“ řekl prezident směrem k Babišovi. Personálie ani jeden z politiků řešit nechtěl. Prezident nevyloučil to, že nový kabinet by mohl být jmenován koncem června. 

Zeman na tiskové konferenci protkané narážkami na přítomné novináře řekl, že s programovým prohlášením vznikající vlády „v zásadě souhlasí“ a nevyloučil, že před hlasováním o důvěře půjde kabinet podpořit osobně do sněmovny.

Nový kabinet by Zeman mohl jmenovat ještě v červnu. Hlasování o důvěře by pak očekával v první či druhé dekádě července.

Babiš už dříve řekl, že chce před poslance se žádostí o důvěru předstoupit zhruba za měsíc, hlasování o důvěře by se podle něj mohlo uskutečnit do 11. července. Dnes řekl, že počká na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD, které skončí 14. června, poté požádá Zemana o termín schůzky. 

sinfin.digital