Mynář s Tvrdíkem neodletěli do Číny kvůli jmenování Babiše premiérem, píše server

mst

Jaroslav Tvrdík s Vratislavem Mynářem nebudou budovat další byznysové vazby s Čínou. Místo cesty do čínského I-wu zůstali v Česku a česká delegace pod vedením ministra průmyslu a obchodu v demisi Eduarda Muřického odletěla bez nich. Informaci přinesl server Lidovky.

Informace serveru potvrdil předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček, který uvedl, že Mynář s Tvrdíkem do Číny určitě neodletěli. „Pan Mynář neodletěl pravděpodobně z důvodu, že dochází ke jmenování a má být na Hradě. Proč se rozhodl pan Tvrdík, že nepoletí, netuším,“ řekl Havlíček. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Mynář musel zůstat v ČR kvůli jmenování premiéra.

Delegace pod vedením ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického do čínského města I-wu nakonec odletěla. Projednávat se budou záležitosti okolo nové Hedvábné stezky. Česko chce na jednání oznámit, že protějškem čínských úřadů pro další jednání ohledně nové Hedvábné stezky bude ministerstvo průmyslu a obchodu.

Svaz průmyslu a dopravy a Asociace malých a středních podniků a živnostníků se už v květnu ohradily proti tomu, že čínskou misi mají vést Tvrdík s Mynářem, ale situace se nakonec vyřešila. Česko-čínská komora by podle Havlíčka měla být dalším místem, se kterým lze investiční projekty konzultovat, ale nikoli vedoucí organizací. Tou má být ministerstvo průmyslu a obchodu.

sinfin.digital