Praha z výšky 400 kilometrů. Astronaut Feustel vyfotil Česko z Mezinárodní vesmírné stanice

ČTK

raz

Jak vypadá Praha z výšky přesahující 400 kilometrů, ukazuje fotografie z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kterou dnes zveřejnili organizátoři projektu Do kosmu s Krtkem 2018. Pořídil ji americký astronaut s vazbami na Česko Andrew Feustel, který nyní pobývá na ISS a vzal s sebou také postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Podle Pavla Suchana, mluvčího Astronomického ústavu, měl původně Feustel Česko a Prahu vyfotit ve chvíli, kdy lidé "svítili Krtkovi na cestu". Bylo to 24. a 25. května večer, kdy ISS prolétala nad Evropou tak, že měla být z Česka dobře viditelná. Astronomové tehdy vyzvali zájemce o vesmír, hlavně ty malé, aby ISS sledovali, případně rozsvítili baterku nebo jiné světlo. Počasí pozorování nepřálo, navíc ISS byla vůči Zemi a Slunci nakloněná tak, že na Česko měli astronauti jen omezený výhled.

Feustel proto vyfotil Prahu při vhodnější příležitosti. "Stanice se v okamžiku fotografování pohybovala rychlostí osm kilometrů za sekundu ve směru od západu na východ," uvedl Suchan v tiskové zprávě. Lidé, kteří ISS pozorovali ze Země, vyfotili se u toho a zaslali fotky organizátorům projektu, se nyní mohou těšit na to, že se jejich snímky dostanou do kosmu. Pořadatelé totiž vyberou ty nejhezčí a pošlou je Feustelovi na palubu ISS. "Jejich autoři obdrží drobné upomínkové předměty a především certifikát o tom, že jejich fotografie byla až ve vesmíru," uvedl Suchan.

sinfin.digital