Drogová velmoc: Česko je největším výrobcem pervitinu v Evropě, vedeme i v žebříčku užívání konopí

ČTK

mst

Mladí Češi se nadále drží na předních pozicích statistiky uživatelů konopných drog. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Česko zůstává dál hlavním zdrojem pervitinu v Evropě, i když trendem poslední doby je výroba drogy v příhraničních oblastech zemí, se kterými sousedí.

Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce téměř pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má v Česku aspoň jednu zkušenost s konopím dokonce 37 procent lidí, tedy nejvíce z celé Evropy.

Evropská drogová zpráva se zabývá situací v osmadvaceti členských zemích Evropské unie, v Turecku a Norsku a statistická data, která se v ní uvádějí pochází většinou z roku 2016, případně z posledního roku, pro který jsou data k dispozici.

Mladí Češi ve věku 15 až 34 let se v evropské statistice užívání konopí umístili na třetím místě. V posledních dvanácti měsících jich alespoň jednou konopnou drogu užilo 19,4 procenta. Překonali je pouze mladí Italové (20,7 procenta) a Francouzi (21,5 procenta). Na Slovensku v kategorii 15 až 34 let konopí v posledním roce od získání dat zneužilo podle statistiky 9,3 procenta lidí.

Prezident Zeman póvlizuje, sprostý je záměrně, mluví poklesle a bez úcty, říká jazykovědec Oliva

sinfin.digital