Ministerstva a úřady dostanou návod, jak postupovat v případech sexuálního obtěžování

ČTK

mst

Ministerstva a další centrální úřady by měly do jednoho roku dostat návod, jak mají postupovat při řešení případů sexuálního obtěžování. Průzkum v několika resortech totiž odhalil i závažnější případy jako pokusy o styk ve výtahu či nabídky výhod za sex. Opatření proti sexuálnímu obtěžování doplnila vládní strategii k prosazování rovnosti pohlaví na roky 2014 až 2020. Materiál s novými úkoly schválila tento týden Babišova vláda v demisi.

Průzkum se v několika ministerstvech uskutečnil loni a předloni. Na dotazníky odpověděli pracovníci a pracovnice resortů zdravotnictví, práce či průmyslu. „Přestože výsledky nejsou reprezentativní, indikují to, že k sexuálnímu obtěžování dochází i ve státní správě. Míra sice není nijak závratná, ale dochází i k závažnějším formám obtěžování včetně pokusu o navázání fyzického styku ve výtahu - tedy k tomu, co by už bylo možné považovat za překročení pracovně právního sporu a co by přecházelo do trestně právní roviny,“ řekl ředitel odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radan Šafařík.

Průzkum podle něj ukázal, že v 90 procentech se obětí obtěžování staly ženy. Naprostá většina těch, kteří obtěžovali, byla v pozici nadřízených. Nejčastější jsou podle výsledků sexuálně podbarvené vtipy a poznámky, okukování a přílišná tělesná blízkost. Opakovaně se objevovaly i výzvy k sexu, pokusy o intimní rozhovory a nechtěný fyzický kontakt, ale také nabídky výhod za sex. Obtěžované to řešily tak, že se dotyčnému snažily důsledně vyhýbat či se nechaly přeřadit do jiné kanceláře.

Prezident Zeman póvlizuje, sprostý je záměrně, mluví poklesle a bez úcty, říká jazykovědec Oliva

sinfin.digital