Rusové přijeli na fórum do Prahy. „Jsme v šoku,“ slyšeli od českých historiků kvůli překrucování dějin

ČTK

lup

Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů na Česko-ruském diskusním fóru zkritizovali překrucování dějinných událostí ruskými státními médii a tlaky vyvíjené na jejich partnery v Rusku. Na fóru zastupoval ÚSTR historik Adam Hradilek, který se zabývá například osudy Čechoslováků perzekvovaných v tehdejším Sovětském svazu. ÚSTR se dlouhodobě snaží o přístup do ruských archivů.

„Jsme v šoku, jakým způsobem ruská státní média překrucují dějinné události týkající se našich dějin - jako byl například dokument z roku 2015 televize Rossija-1 'Varšavská smlouva. Odtajněné stránky', v němž se invaze do Československa v roce 1968 vykládá v rozporu s fakty jako bratrská pomoc,“ uvedl příspěvek historiků ÚSTR na fóru, který ústav zveřejnil na svých stránkách. Samotná konference nebyla pro novináře přístupná.

Historici uvedli také to, že jsou znepokojeni případy, kdy jsou ruští občané odsuzováni za své příspěvky na sociálních sítích, které nejsou v souladu s oficiálním ruským pohledem na dějiny - jako je například spoluúčast Sovětského svazu na okupaci Polska v roce 1939.

sinfin.digital