V Nymburce by se mohla zřítit lávka. Doprava na Labi je kvůli tomu paralyzovaná

ČTK

lup

Státní plavební správa dnes zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou v Nymburce, která je v havarijním stavu a mohla by se kdykoli zřítit. Lodě se musejí otáčet, Povodí Labe se je snaží o zákazu plavby v Nymburce informovat na plavebních komorách. ČTK to řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Labe v Nymburce je dopravně významná lodní cesta, náhradní cesta neexistuje. Město se rozhodlo, že lávku zbourá. Starosta má ale obavy, že to nepůjde dříve než v srpnu.

Po Labi v Nymburce plují především osobní lodě, nákladní cestu využívají méně. "Na lávku budou umístěné zákazové znaky a dole budou žluté bóje. V tuto chvíli nic jiného udělat nemůžeme, město Nymburk nás informovalo o naprosto havarijním stavu lávky, která může kdykoli spadnout, takže jiné řešení než zastavit tam plavbu v tuto chvíli nemáme," řekla ČTK Němcová.

Nymburk zakázal vstup na lávku loni v prosinci, lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, která se zřítila do Vltavy. Technici z Kloknerova ústavu nymburskou lávku zkoumali od května a nepotvrdili její úplnou bezpečnost, Nymburk proto uzavřel i prostranství na březích pod lávkou.

Češi versus konspirace: Lžím věříme méně než Slováci, ale na pochvalu to není ani omylem

sinfin.digital