Malé hospody v těžké době: Nemají personál, drtí je administrativa a kontroly

ČTK

lup

Provozovatele malých restaurací a vesnických hospod nejvíce trápí nedostatek personálu, následuje administrativa a vysoká daň z přidané hodnoty (DPH). Z byrokratické zátěže vadí hlavně legislativní změny, časté kontroly státních úřadů či povinnosti spojené s náborem nových zaměstnanců. Jako významný problém uvádějí zejména menší provozovny i extrémně nízké ceny, za které hypermarkety prodávají alkohol. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) mezi třemi stovkami restaurací a hospod.

Nedostatek personálu je problém pro 64 procent respondentů, 36 procentům vadí složitá administrativa a 27 procent provozovatelů trápí vysoká DPH.

Průzkum dále ukázal, že 53 procent živnostníků si udržuje stabilní nebo mírně rostoucí úroveň tržeb, 47 procent jich má problémy a šest procent dokonce uvažuje o ukončení činnosti. Jedním z důvodů problémů je podle asociace i velký počet restaurací v Česku.

"Zatímco v Británii vychází jedna hospoda na 780 obyvatel, u nás je jedna provozovna na pouhých 265 obyvatel. I když se situace vůči minulému roku díky dobré koupěschopnosti obyvatel nepatrně zlepšila, patří pohostinství k oborům s největším úbytkem podnikatelů, minulý rok zavřelo devět procent provozoven," uvedla AMSP ve zprávě. Naopak jich ale za poslední rok přibylo 9,5 procenta.

Zuzana nedala tajnému kontrolorovi účtenku na 10 korun. EET nic nezatajila, úřad jí přesto napařil likvidační pokutu

sinfin.digital