Provozovatele malých restaurací a vesnických hospod nejvíce trápí nedostatek personálu, následuje administrativa a vysoká daň z přidané hodnoty (DPH). Z byrokratické zátěže vadí hlavně legislativní změny, časté kontroly státních úřadů či povinnosti spojené s náborem nových zaměstnanců. Jako významný problém uvádějí zejména menší provozovny i extrémně nízké ceny, za které hypermarkety prodávají alkohol. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) mezi třemi stovkami restaurací a hospod.
Nedostatek personálu je problém pro 64 procent respondentů, 36 procentům vadí složitá administrativa a 27 procent provozovatelů trápí vysoká DPH.
Průzkum dále ukázal, že 53 procent živnostníků si udržuje stabilní nebo mírně rostoucí úroveň tržeb, 47 procent jich má problémy a šest procent dokonce uvažuje o ukončení činnosti. Jedním z důvodů problémů je podle asociace i velký počet restaurací v Česku.
"Zatímco v Británii vychází jedna hospoda na 780 obyvatel, u nás je jedna provozovna na pouhých 265 obyvatel. I když se situace vůči minulému roku díky dobré koupěschopnosti obyvatel nepatrně zlepšila, patří pohostinství k oborům s největším úbytkem podnikatelů, minulý rok zavřelo devět procent provozoven," uvedla AMSP ve zprávě. Naopak jich ale za poslední rok přibylo 9,5 procenta.