Obskurní škatulata na ambasádách. Politici si hlídají jednotlivá místa pro sebe

Robert Břešťan

Není právě obvyklé, aby měl vládou i prezidentem schválený český velvyslanec v šuplíku už řadu měsíců pověřovací listiny i potřebné agrémenty (souhlasy přijímající země) a na ambasádu stále neodjel. Tím spíše, když jde o post, na němž český velvyslanec chybí už rok a čtvrt.

Takto na svou cestu na české velvyslanectví ve Švýcarsku stále čeká diplomat Ladislav Škeřík. Jeho výjezd ministerstvo zahraničí oficiálně potvrdilo už letos na konci února. Souhlas (agrément) ze Švýcarska má už z konce ledna, později přibyl druhý důležitý dokument – souhlas z Lichtenštejnska, pro nějž má velvyslanec ve Švýcarsku tradičně též akreditaci.

Právě ve Vaduzu českého velvyslance dokonce nedočkavě vyhlížejí – kvůli stále nedořešeným sporům o majetky zabavené lichtenštejnskému knížecímu rodu po druhé světové válce na území někdejšího Československa.

Místo od paní Borůvkové

„Pan prezident mi podepsal pověřovací listiny, mám souhlasy přijímajícího státu, připraven k odjezdu jsem od začátku dubna,“ říká Ladislav Škeřík. Termín jeho odjezdu byl již několikrát odložen.

INFOGRAFIKA DNE: Babiš podruhé sestavuje vládu. Do kdy má čas?

sinfin.digital