HN: Brusel chce po Česku 7,5 miliardy za chyby v dotacích pro zemědělce, ministerstvo nedostatky odmítá

ČTK

lup

Evropská unie chce po Česku sankci zhruba 7,5 miliardy korun za chyby v dotacích pro zemědělce. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) na základě vyjádření ministerstva zemědělství. Podle Evropské komise, která je orgánem EU, Česko nedostatečně prověřovalo, zda se příjemci dotací aktivně věnují zemědělské výrobě. Ministerstvo pochybení popírá a pokutu chce zvrátit v řízení, které bude trvat zřejmě několik měsíců.

Členské země EU v roce 2015 zavedly podmínky, jež měly zajistit, aby dotace nezískávali podnikatelé, kteří se zemědělské výrobě nevěnují. Skupiny firem by například pro získání dotace měly prokázat, že aspoň třetina jejich příjmů pochází ze zemědělství. Česko to ale podle komise nekontrolovalo, ani nezjišťovalo, zda žadatelé nepatří do skupiny firem podnikajících v různých oborech. Podle ministerstva ale neexistuje právní úprava, která by takovou kontrolu nařizovala.

Chyby odhalili unijní auditoři loni v září. Sankci chce komise podle HN udělit za roky 2015 až 2017, kdy byl ministrem zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Bývalý ministr Jurečka HN řekl, že legislativa v případech, které Evropská komise Česku vytýká, nebyla jasná.

sinfin.digital