Silné sněžení vystřídají až 20stupňové mrazy. A co vás čeká o víkendu?

ČTK

V Česku napadly další desítky centrimetrů nového sněhu. I dnes sněžení komplikovalo dopravu na řadě míst. V Libereckém, Ústeckém a Pardubickém kraji jsou některé silnice uzavřené, dopravní problémy byly i na dálnicích D8 a D5. Husté sněžení navečer uzavřelo hlavní tah z Chomutova na hraniční přechod Hora sv. Šebestiána. V příštích dnech sněžení ustane a ochladí se.

Dvě nehody kamionů dopoledne zablokovaly dálnici D10 u Mladé Boleslavi, úsek už je ale opět průjezdný. Sněžení navíc doprovázel silný vítr, který hlavně v horách vytvořil na vozovkách sněhové jazyky a závěje. Silničáři jsou v terénu, pluhují a odstraňují uježděné vrstvy sněhu. Úklid cest ale někde blokovaly uvízlé kamiony v kopcích.

Do rána v Česku připadlo až 20 centimetrů sněhu, příval tedy nebyl tak vydatný jako v noci na středu. Sníh tentokrát připadl i v Praze, kde vytvořil asi třícentimetrovou pokrývku. Podle meteorologů by se na většině území Česka měly v pátek dál tvořit sněhové jazyky. Na horách v polohách nad 700 metrů nad mořem na severovýchodě země hrozí i závěje.

Spolu s tím přijde tuhý mráz, meteorologové zítra v noci očekávají až 15 stupňů pod nulou, v sobotu ještě o pět míň.

Areály si předpověď pochvalují

Nový sníh ale vylepšil podmínky pro lyžaře na českých a moravských horách, podle provozovatelů řady areálů jsou před nadcházejícím víkendem ideální. Provoz zahájily některé dosud zavřené sjezdovky i střediska v nižších polohách. Míst, kam lze vyrazit, přibylo pro vyznavače běžek. Kvůli nebezpečí lavin ale Horská služba v Krkonoších a Jeseníkách nedoporučuje hřebenové túry.

sinfin.digital