Základní cíl spolku Milion chvilek pro demokracii? Svrhnout Babiše, říká organizátor protestů

Mikuláš Minář je vysokoškolský student, jehož povolební situace dopálila natolik, že se stal jedním ze spoluzakladatelů iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Je to právě tato iniciativa, o kterou se minulý týden otřel prezident Zeman, když pravil, že pokud někdo protestuje proti volebním výsledkům, není demokrat. Minář ale Zemanovi oponuje. Podle něj se protestní akce ve více než sto třiceti městech nekonaly proti volebním výsledkům, nýbrž proti svévoli prezidenta a premiéra. Přitom je to právě Andrej Babiš, koho označuje za hrozbu demokratického politického provozu. V obsáhlém rozhovoru také přiznal, že se obává návratu komunistů k moci. Cíl iniciativy je tedy jasný: svrhnout Babiše.

Miloš Zeman se minulý týden nechal slyšet, že kdo demonstruje proti výsledkům voleb, tak není demokrat. Jak byste to okomentoval?

To je samozřejmě pravda.

Takže nejste demokrat?

Ten, kdo demonstruje proti výsledku demokratických voleb, není demokrat. My jsme ale v žádném případě nedemonstrovali proti výsledku voleb. Až budeme stát na náměstích a protestovat proti tomu, že hnutí ANO vyhrálo volby se třiceti procenty, nebo budeme hlásat, že byly volby zmanipulované, anebo že prezidentské volby vlastně vyhrál Jiří Drahoš, tak o nás někdo bude moct říct, že demonstrujeme proti volebním výsledkům.

Proti čemu jste tedy demonstrovali?

Demonstrovali jsme proti svévolnému chování vítězů voleb. To znamená jak proti hnutí ANO, tak proti prezidentu Zemanovi.

Proti Babišovi a spolčení s komunisty demonstrovali lidé po celé republice, do centra Prahy jich přišly tisíce

sinfin.digital