„Czexit“ je nereálný, neuhráli bychom ani plichtu," říká v rozhovoru pro INFO.CZ analytik

Lucie Bednárová

Uspořádaný a kultivovaný odchod jedné země z EU může evropské integraci prospět a i přesto, že bude Spojené království bolet, v dlouhodobém horizontu ho země pravděpodobně ustojí. V případě Česka je ale podobný scénář nemyslitelný, říká právník a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Britská premiérka Theresa Mayová schytává kritiku za to, že ještě nemá připravenou taktiku, s jakou půjde do vyjednávání o brexitu. Neměla by už mít v tuto dobu jasno?

Oficiální jednání nezačala a obě strany, tedy Británie a zbytek EU, si připravují svou pozici. Je pravda, že to, co se dostane ven, je útržkovité a nemá to zatím jasné kontury. Děje se tak zřejmě i cíleně a s ohledem na právě vznikající strategie obou táborů. Britové, unijní instituce i zástupci států evropské sedmadvacítky si dávají pozor, aby neřekli něco definitivního, co by jim zhoršilo postavení pro další jednání.

Kdo je Kryštof Kruliš?

Kryštof Kruliš je analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) a zaměřuje se na vnitřní trh a právo EU a vztah EU a anglofonních zemí. Absolvoval studium ve Švédsku a nyní dokončuje doktorát na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ve své právní praxi se věnuje zejména otázkám práva EU a mezinárodního práva veřejného.

Jaká je Mayová vyjednavačka? Dá se odhadnout, kam bude směřovat jednání a jak si v nich povede?

V první řadě bych zdůraznil, že to nebude jen o Mayové. Bude to sice ona, kdo povede jednání, ale pod sebou bude mít ještě tým dalších lidí. Co bych na ní během jejího půlročního působení v čele britské vlády a v zatím neoficiálních jednáních s institucemi EU vypíchl, je mimořádný cit pro nálady v britské společnosti zejména v souvislosti s brexitem. Kromě toho, že se jí povedlo sjednotit Konzervativní stranu, dokázala těmto náladám přizpůsobit svou politiku. To jí dalo silný mandát pro další jednání, ze kterého může nyní velmi dobře těžit.

sinfin.digital