Zeman chystá tajemnou tiskovku. Zrušil schůzku Rychetskému, setká se s Babišem a Benešem

ČTK

mst

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek sejde na Pražském hradě na společném jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Danielem Benešem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Hrad ke schůzce neplánuje žádný mediální výstup. V odpoledních hodinách ve čtvrtek se nicméně uskuteční Zemanova tisková konference, jejíž obsah Hrad tají. Není jasné, zda bude mít souvislost s touto schůzkou. Bez zajímavosti není, že Zeman dnes zrušil schůzku se šéfem Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

„Omezím se na konstatování, že (schůzka bude) v odpoledních hodinách,“ napsal dnes ČTK Ovčáček. Tématem má být energetika. Podle informací ČTK se má řešit možná transformace, respektive rozdělení ČEZ nebo záležitosti a kroky spojené s blížící se valnou hromadou společnosti, která se uskuteční v pátek 22. června.

„Setkání tematicky navazuje na jednání expertního týmu pana prezidenta, které se v Lánech konalo 27. května a bylo věnováno energetické koncepci Česka,“ sdělil LN Ovčáček.

Podle zdrojů ČTK by mohla být tématem také budoucnost Tomáše Hünera (za ANO) jako ministra průmyslu a obchodu v nové vládě, kterou by mělo sestavit hnutí ANO se sociálními demokraty s podporou komunistů. Podle informací ČTK by ho eventuálně mohl nahradit bývalý ministr práce a sociálních věcí z úřednické vlády Jiřího Rusnoka František Koníček.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Premiér Babiš ještě jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporoval výstavbu nového jaderného bloku z peněz ČEZ. Argumentoval mimo jiné tím, že firma má peněz dost. Podobný krok by ale mohl být nevýhodný pro minoritní akcionáře.

Loni v lednu Babiš mimo jiné uvedl, že zástupci jeho tehdejšího ministerstva financí hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení ČEZ. Dozorčí rada před předloňskými Vánocemi nicméně potvrdila ve funkci předsedy představenstva Beneše na další čtyři roky.

sinfin.digital