Dávky na bydlení poslanci neřešili, návrh mimořádné schůze neprošel. ČSSD chce změny úplně stáhnout

ČTK

raz

Sněmovna se sešla k debatě o plánovaných úpravách v dávkách na bydlení na podnět skupiny poslanců v čele s KDU-ČSL. Lidovci chtěli ministerstvo přimět k odkladu záměru, který by podle nich zvýšil riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. Mimořádná schůze se ale nakonec neuskutečnila, protože Sněmovna neschválila návrh jejího programu. Nepodpořili jej poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD, jak jejich zástupci předem avizovali.

Sociální demokracie už dříve avizovala, že pokud povede ministerstvo práce a sociálních věcí,  chystaný návrh změn v dávkách na bydlení stáhne. Při dnešní sněmovní debatě to znovu řekl předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO) své záměry před poslanci hájila. Omezí podle ní nadužívání a zneužívání dávek. Peníze mají směřovat k potřebným lidem, nikoli k těm, kteří si na dávkách postavili byznys, zdůraznila.

Němcová řekla, že systém sociálních dávek byl léta koncipován tak, že se lidem nevyplatí pracovat, obce mohly rozprodat své byty a ubytovny a příležitosti se chopily soukromé skupiny. "Pomáháme lidem, ale zejména pomáháme soukromému byznysu v této oblasti," podotkla. Aniž někoho jmenovala, existuje podle ní mnoho politiků, kteří vlastní ubytovny a byty, do nichž dávky směřují.

REPORTÁŽ: Vítejte v nejzadluženějším místě Česka. Exekuci tu má každý druhý

sinfin.digital