Policie dokončila výslechy ekologických aktivistů v Chvaletic, nezdá se jim výše údajné škody

ČTK

mst

Policisté minulý týden dokončili výslechy pětice ekologických aktivistů, kteří v roce 2016 vylezli na chladicí věž elektrárny Chvaletice. K jednání se přiznali, s policií spolupracují, nesouhlasí ale s výší údajné škody.

Aktivisté jsou obvinění ze dvou trestných činů, hrozí jim dva až šest let vězení. Podle jejich advokáta Pavla Uhla je škoda vyčíslená znaleckým posudkem více než dvojnásobkem částky, která je uvedená na faktuře za vykonané práce.

Podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrbka policisté dovyslechli obviněné minulý týden. „Všichni vypovídali a přiznali se. Co se nám ale nezdá, je výše údajně způsobené škody,“ uvedl Jan Rovenský z Greenpeace. Mezi obviněnými jsou tři muži a dvě ženy.

Policie je viní z poškozování cizí věci se škodou přesahující půl milionu korun a dále z ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Rovenský uvedl, že v době, kdy byli lezci na chladicí věži, nebyla v provozu. "Použili postup, který je v takových případech běžný, a který byl vyzkoušený už z komína v Prunéřově. Věž navrtali a použili skoby," popsal Rovenský.

EU brání naší svobodu slova před Amerikou, lidé mají právo šířit i lži, říká Luzar z KSČM

sinfin.digital