Sebevědomý premiér by měl na svých kandidátech trvat, říká politolog. Pro odmítnutí Pocheho nevidí důvod

ČTK, lup

Sebevědomý premiér by měl podle politologa Kamila Švece na svých kandidátech na ministry trvat. Podle politologa Josefa Mlejnka ale prezident Miloš Zeman, když si postaví hlavu, Miroslava Pocheho ministrem nejmenuje. Premiér Andrej Babiš jede dnes za prezidentem do Lán, kde mu předloží seznam navrhovaných členů vlády. ČSSD na nominaci Pocheho trvá.

"Zeman si ústavu, jak známo, vykládá po svém. Když si postaví hlavu, tak prostě nejmenuje," napsal na dotaz ČTK politolog Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Podle politologa Švece by mohl Zeman navrženého kandidáta nejmenovat jen z velmi závažných důvodů. "Ty v tomto případě ale nenastaly. Proto by měl sebevědomý premiér fungující koalice předstoupit před prezidenta a trvat na svých kandidátech na ministerské posty," uvedl Švec.

Vláda je podle něj odpovědná primárně Sněmovně, která ji vyslovuje důvěru, nikoliv prezidentovi. "Prezident se dlouhodobě snaží zvyšovat svůj vliv a zatím nepříliš silný premiér mu to umožňuje," dodal.

sinfin.digital