Mýty kolem Pocheho: Kvůli lživému „seznamu vlastizrádců“ už padlo i trestní oznámení, přesto se vrací

Markéta Žižková

Info.cz

ziz

Miroslav Poche – v současnosti nejčastěji skloňované jméno ve spojitosti se vznikající vládou hnutí ANO a ČSSD za tolerance komunistů. Proti sociálnědemokratickému europoslanci, kterým chce sociální demokracie obsadit post ministra zahraničních věcí, se vymezuje prezident Miloš Zeman, designovaný premiér Andrej Babiš i komunisté. Své argumenty stále staví na údajné pozici Pocheho ve věci migrační politiky. Jak už INFO.CZ před časem informovalo, dokola opakované informace jsou nepravdivé a začaly se šířit z dezinformačních webů. Zmiňované hlasování také vypadalo jinak. Lidovečtí europoslanci kvůli šíření mylných informací o hlasování dokonce žalovali Tomia Okamuru, jak psalo INFO.CZ již na podzim.

Vzrušená debata kolem Pocheho pokračovala během víkendu. Prezident Zeman nakonec souhlasil s tím, že se s europoslancem jako nominantem na post šéfa resortu zahraničí sejde. Chce ho ale požádat, aby ze své nominace sám odstoupil. „Tak uvidíme, jestli jsou hlasy členů ČSSD víc, než zájem jednoho politika. Myslím, že bychom teď všichni ocenili, kdyby se pan Poche zachoval státotvorně a na té funkci nelpěl,“ komentoval situaci na svém facebookovém účtu Babiš.

Komunisté Pocheho v neděli označili za nedůvěryhodnou osobu a jejich předseda Vojtěch Filip odkazoval k „seznamu dvanácti vlastizrádců“, který koluje na internetu.

Už samotná informace ohledně zmiňovaného hlasování je ovšem lživá. Seznam má ukazovat na dvanáct českých europoslanců, kteří údajně hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku kvůli tomu, že odmítá přijímat uprchlíky.

Na základě záznamu hlasování lze ale jasně ukázat, že informace není pravdivá. Pro rezoluci nehlasovalo dvanáct českých zástupců v Evropském parlamentu, ale dva. A Poche mezi nimi zcela prokazatelně nebyl. „To je argument Aeronetu a Tomia Okamury,“ řekl k seznamu o víkendu sám Poche.

INFOGRAFIKA DNE: Termíny pro Babiše
sinfin.digital