Byl by to průlom, prezident si ještě nikdy právo vetovat ministra nevymohl, varuje expert

V české Ústavě se uvádí, že prezident jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh pak ostatní členy vlády, které tak pověřuje řízením ministerstev. Už v minulosti se přitom stávalo, že prezidenti váhali či odmítali vybraného kandidáta na post ministra jmenovat. Avšak až dosud byli nakonec nuceni ustoupit. Pokud by si teď prezident Miloš Zeman vymohl na sociálních demokratech a premiérovi ústupek ve věci kandidatury Miroslava Pocheho, byla by to bezprecedentní situace a průlom. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká politolog Lubomír Kopeček. „Potvrdilo by se tak, že spolutvůrcem této vlády je prezident Miloš Zeman,“ vysvětluje.

Ještě důležitější podle Kopečka je, že by to znamenalo průlom pro budoucnost. „Protože se tím pro jakékoliv další případy jmenování členů vlády vytvoří důležitý precedent. Prezident rozšíří svůj politický prostor a získá větší vliv při jmenování ministrů,“ vysvětluje Lubomír Kopeček. Z reakce premiéra Andreje Babiše je přitom podle něj jasné, že nechce jít do konfliktu s prezidentem a požaduje ústupek sociálních demokratů. Podle jejich předsedy Jana Hamáčka ale sociální demokraté nemají kam ustupovat.

„V daný moment tu je zjevně tlak na Miroslava Pocheho, aby ustoupil a na funkci netrval. Jak pro Babiše, tak pro vedení ČSSD by to byl zjevně nejlepší způsob, jak tuhle věc v tichosti sprovodit ze světa. Pokud k tomuto řešení skutečně dojde a Poche ustoupí a ČSSD navrhne jiného kandidáta, bude to dost bezprecedentní situace,“ nepochybuje Kopeček. Podle něj lze přitom v novodobých dějinách České republiky nalézt analogické situace. Doposud ale nikdy prezident podobného ústupku nedosáhl.

ČSSD pod tlakem Zemana, Babiše i komunistů: Hamáčkova první trpká zkušenost, říká politolog

sinfin.digital