Zimola potápí nominaci Pocheho. Zmínil Zaorálka jako náhradu, kraje jsou ale proti

ČTK

lup

Sociální demokracie by na nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí měla trvat. Shodla se na tom většina předsedů krajských organizací, které oslovila ČTK. Pokračuje tak rozkol strany vyvolaný včerejšími slovy statutárního místopředsedy Jiřího Zimoly, který se jako první člen vedení ČSSD v pondělí od jednoznačné podpory Pocheho odvrátil. Dnes Zimola ČT řekl, že by strana měla začít jednat o jiném kandidátovi, a zmínil exministra Lubomíra Zaorálka.

Zimola ČT řekl, že sociální demokracie má řadu kvalitních a erudovaných odborníků na všechna ministerstva. "To platí i v případě ministerstva zahraničí. Platí, že bychom se měli bavit o tom, jestli není možné navrhnout jiné jméno, například si troufám říct jméno Lubomíra Zaorálka," uvedl. Zaorálek, který byl šéfem diplomacie v předchozí vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle něj ve funkci prokázal potřebnou erudici.

Podle předsedy středočeské ČSSD Robina Povšíka je Poche odborně zdatný člověk s obrovskou zkušeností v zahraniční politice. "Čas ukazuje, že to, co se mu podsouvá, není pravda. Jestli si sociální demokracie chce zachovat nějakou důstojnost, tak z této z mého pohledu velmi dobré nominace kandidáta na ministra ustupovat nemůže," míní. Pokud by to znamenalo konec připravovaného vládního projektu, nebude to podle Povšíka vina ČSSD, která chce jen to, aby se dodržovaly dohody.

Filipovi se kvůli intrikaření vše pomotalo v hlavě, tvrdí ve svém prohlášení Štěch

sinfin.digital