Ministr Pelikán už není poslanec. Složil mandát, uvedla jeho mluvčí

lup

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pokračuje v avizovaném odchodu z vysoké politiky. Dnes složil poslanecký mandát, jak na twitteru uvedla jeho mluvčí Tereza Schejbalová. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček podle ní Pelikánovu rezignaci přijal dnes odpoledne. Pelikán byl členem poslaneckého klubu hnutí ANO. Nebude ani v nové vládě, kterou sestavuje Andrej Babiš – v politice končí kvůli názorovému nesouladu se svým domovským hnutím. V poslední době měl rovněž napjaté vztahy s prezidentem Zemanem. 

Pelikán byl ministrem spravedlnosti od března 2015 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž nahradil svou kolegyni z hnutí Helenu Válkovou. Ve funkci zůstal i v současném prvním kabinetu Andreje Babiše (ANO), který od konce ledna vládne v demisi. Svůj odchod z politiky zdůvodnil Pelikán začátkem dubna mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO, jehož členem ale chce zůstat.

Za Pelikána by měla do poslaneckých lavic nastoupit ředitelka neziskové organizace Monika Červíčková, která je první náhradnicí na pražské kandidátce ANO v loňských podzimních volbách. Slib by mohla složit v úvodu schůze dolní komory, která začne za týden.

sinfin.digital