Cla EU na dovoz ze Spojených států budou mít na českou ekonomiku minimální dopad, míní analytici

ČTK

mst

Cla Evropské unie na dovoz některého zboží z USA, která v pátek vstupují v platnost, budou mít na českou ekonomiku pouze minimální dopad. Tato cla se totiž téměř netýkají podniků, ale jen spotřebitelů. Shodli se na tom analytici oslovení dnes ČTK. Mnohem větší dopad by podle nich ale hrozil, pokud by se situace vyhrotila a Spojené státy by zavedly cla na dovoz aut.

V pátek začne Evropská unie uplatňovat odvetná cla ve výši 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč). Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Figurují na něm například motocykly, džíny nebo whisky. EU tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

„Bezprostřední dopad do ekonomiky z těchto sankcí bude minimální. Toto zboží na evropském trhu sice velmi pravděpodobně zdraží, pravděpodobně však o něco méně než o 25 procent,“ řekl ČTK analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Mnohem větší dopad však hrozí, pokud se situace vyhrotí a Spojené státy zavedou cla na dovoz aut. To by se obchodní přestřelky změnily ve skutečnou obchodní válku, dodal.

Přijdou další migrační vlny a Merkelová je nezastaví, udělala katastrofální kroky, říká Kaiser

sinfin.digital