Silný vítr kácel v Česku stromy a větve na vedení, bez elektřiny jsou tisíce lidí

ČTK

luš

Silný vítr odřízl dnes odpoledne v Česku od elektřiny až 17 000 odběratelů, večer jich stále bylo bez proudu víc než 8000. Poruchy na vedení kvůli spadlým stromům nebo větvím energetici odstraňovali zejména v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji, později večer také na severní Moravě. Budou v tom pokračovat i v pátek. ČTK to sdělila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Před silným větrem varovali meteorologové.

„Vítr se utišil a nám se daří dodávky elektřiny obnovovat. Po severních a středních Čechách zasáhl vítr i Moravu, aktuálně řešíme poruchy především na Olomoucku, Karvinsku a Opavsku,“ popsala mluvčí situaci k 21:00.

Podle Holingerové byly zatím odstraněny poruchy na Semilsku, Liberecku, Benešovsku, Litoměřicku a podařilo se připojit malé obce v okrese Praha-západ. „Na řadu míst se musíme prořezávat a velmi nám pomáhají jednotky hasičského záchranného sboru,“ uvedla mluvčí. Dřív jako místa s poruchami jmenovala také Českolipsko a Jablonecko, Lounsko a Ústecko a ve středních Čechách Kladensko, Mladoboleslavsko a Rakovnicko.

Přijdou další migrační vlny a Merkelová je nezastaví, udělala katastrofální kroky, říká Kaiser

sinfin.digital