Babišova vláda podpořila návrh na manželství pro páry stejného pohlaví. Registrované partnerství by zaniklo

ČTK

raz

Návrh skupiny poslanců, podle kterého by manželství mohli uzavírat i lidé stejného pohlaví, vláda ANO v demisi na svém dnešním zasedání podpořila. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády. Místo neutrálního stanoviska, které doporučovali vládní legislativci, tak půjde předloha do Sněmovny s podporou kabinetu. K novele občanského zákoníku měla podle podkladů pro dnešní schůzi vznést některé připomínky a téma manželství homosexuálů označit za citlivé a vhodné pro celospolečenskou diskusi.

Lidé stejného pohlaví by měli mít v manželství podle předlohy stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Pod předlohu připojilo podpis 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Mezi signatáři nejsou zástupci ODS, SPD Tomia Okamury a KDU-ČSL. "Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu," píšou předkladatelé v čele s Radkou Maxovou (ANO) v důvodové zprávě.

Gayové mohou darovat krev, jen pokud žijí v celibátu. Na odběry ale chodí a o své orientaci musí lhát

sinfin.digital