Oddaný Babišův buldog, komentují experti nominaci Malé na spravedlnost

Nesporně největší pozornost z dnes zveřejněných nominací hnutí ANO na ministry poutá poslankyně Taťána Malá, která má nahradit v čele resortu spravedlnosti v politice končícího Roberta Pelikána. Politologové oslovení redakcí INFO.CZ ji označují za Babišova buldoka. Malou podle nich k výkonu ministryně spravedlnosti kvalifikuje především loajalita k svému šéfovi. „Víc než demokratickému právnímu státu je zjevně oddaná Babišovi,“ říká například politolog Lukáš Jelínek.

Ve svých funkcích vedle premiéra zůstane šest dosavadních ministrů ANO: ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga a ministr dopravy Dan Ťok. Lubomír Metnar končí jako ministr vnitra a přesouvá se ministerstvo obrany.

Nová jsou dvě jména: ministryní průmyslu bude prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková a na resort spravedlnosti má nastoupit právě Taťána Malá, která je jádrem rozruchu.

Tři velké změny v Babišově vládě. Kdo jsou staronoví hráči vysoké politiky Česka?

sinfin.digital