Vysvědčení končící Šlechtové. Vše chtěla dělat sama, vše zablokovala, míní politici

ČTK

lup

Více negativ než pozitiv našli v krátkém působení Karly Šlechtové (za ANO) na ministerstvu obrany odborníci, které dnes oslovila ČTK. Zejména zpomalení či zablokování významných zakázek kritizovali bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, člen sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost Jan Bartošek (KDU-ČSL) a ministr obrany z let 2010 až 2012 Alexandr Vondra (ODS). Designovaný premiér Andrej Babiš dnes oznámil, že v nové vládě už Šlechtová neusedne.

"Místo, aby věci na ministerstvu obrany pomohla řešit a posunula je dál, vše na půl roku zastavila, zablokovala, zpochybnila, znejistila, zkomplikovala a zdržela, zejména co se týče klíčových zakázek, čímž dala mimo jiné Andreji Babišovi záminku ustupovat od závazku dosáhnout do roku 2024 výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP," uvedl Bartošek.

Člen sněmovního výboru pro obranu Jan Řehounek (ANO) se domnívá, že Šlechtová měla všechny předpoklady být úspěšná. "Bohužel její obavy z toho, že 'všichni jdou proti ní, a proto je potřeba udělat vše sama', ji izolovaly nejen na ministerstvu, ale také ve vztahu ke generálnímu štábu a ve Sněmovně," napsal ČTK. Jméno Šlechtové se podle něj diskutovalo ve vedení hnutí i na stranickém klubu velmi dlouho. "Já jsem si úplně nedokázal představit variantu, že by pokračovala dále," poznamenal. Jejího nástupce Metnara hodnotí pozitivně.

Oddaný Babišův buldog, komentují experti nominaci Malé na spravedlnost

sinfin.digital