Poche pro INFO.CZ: Je zcela zřejmé, že Zeman postupoval v rozporu s Ústavou. Moji roli ve vedení ministerstva řešíme

ekb

lup

Týdny politických tahanic o nominaci sociálního demokrata Miroslava Pocheho do čela ministerstva zahraničí jsou definitivně u konce. Prezident Miloš Zeman dopoledne jmenoval vládu bez něj. Resort dočasně svěřil šéfovi ČSSD a novému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi. Babiš potvrdil, že Pocheho Zemanovi navrhl a ze strany prezidenta se tak jedná o bezprecedentní postup. „To je zcela zřejmé,“ odpovídá teď Poche na dotaz INFO.CZ, zda je postup Zemana v rozporu s Ústavou. Na vedení ministerstva zahraničí by se měl europoslanec přesto podílet.

Miroslav Poche v uplynulých dnech nešetřil optimismem navzdory zřetelné přesile, která se proti němu zformovala. Jeho angažmá v čele tuzemské diplomacie ostře odmítal nejen prezident Miloš Zeman se svým okolím, ale i komunisté, na jejichž hlasech bude vláda ve sněmovně závislá při hlasování o důvěře. 

Hojně medializovaný spor skončil tím, že Babiš Pocheho Zemanovi údajně navrhl, ale sociální demokrat pozvánku na Hrad na dnešní jmenování vlády nedostal. Teď přiznává, že jiný vývoj navzdory svým sebevědomým prohlášením ani nečekal. „To bylo zřejmé již nějakou dobu. Nemám k tomu žádný zvláštní komentář – nic to ve mně nevyvolává. Bylo to jasné,“ říká pro INFO.CZ.

Napětí ve finále roste, chceme jistotu, že Babiš nezapočal predátorské ovládnutí ČEZ, říká Dolejš

sinfin.digital