Odsoudili mě na přání prezidenta, Zeman tlačil na soudce a vyhrožoval jim, tvrdí Rath. Dostal 8,5 roku vězení

ČTK

mst

Krajský soud v Praze poslal v opakovaném procesu bývalého hejtmana Davida ratha na 8,5 roku do vězení za korupci. Rath se k nepravomocnému verdiktu vyjádřil na brífinku na Hradčanském náměstí. Uvedl, že už v úterý podal k vrchnímu soudu odvolání proti rozsudku. Chce tím dokázat, že jeho trest byl předem daný a prý na politickou objednávku. Jmenoval při tom prezidenta Zemana.

Justice podle Ratha plní zadání některých politiků, jmenoval prezidenta Miloše Zemana. Informace o dnešním verdiktu měl z okruhu soudního senátu, který o věci rozhodoval, dodal. „Rozsudek je na přání prezidenta republiky, který tlačil na soudce, vyhrožoval jim a porušoval několik ústavních principů. Náš prezident si z ústavy nic nedělá, to vidíme u nejmenování profesorů vysokých škol a podobně. Prezident má jasné ústavní kompetence u soudů, a když mu někdo není po vůli, tak víme, jak se chová,” cituje Rathova slova server Novinky.cz.

Vrchní soud má odvolání dřív, než byl rozsudek vynesen, řekl Rath. Verdikt v jeho kauze lze podle něj vnímat jako porušování ústavy, konkrétně principu presumpce neviny a nezávislosti soudů. V jeho kauze šlo o likvidaci politického protivníka a "maňásková justice" vyhověla přání Zemana a dalších politiků, uvedl Rath.

Chystá se kauza horší než Opencard a tunel Blanka, Praze se mají ztratit miliardy, říká Marvanová

sinfin.digital