Sněmovna v červenci rozhodne o nových pravidlech navazujících na GDPR

ČTK

mst

Sněmovna o nových pravidlech ochrany soukromí, která navazují na unijní nařízení GDPR, rozhodne až v červenci. Předmětem půtek bude zejména snaha části poslanců snížit sankce pro obce, na nichž se sněmovní výbory neshodly. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes dolní komoře doporučil do zákona zapracovat jen ty změny, které její výbory podpořily.

Malou šanci na zapracování mají chystané dílčí poslanecké úpravy, mezi něž patří i snížení věkové hranice pro vstup na sociální sítě z vládou navrhovaných 15 na 13 let.

Sněmovní ústavně právní výbor odmítl pokuty pro obce za porušení zákona o zpracování osobních údajů snížit na 10.000 korun tak, jak to požaduje výbor pro veřejnou správu. Chce naopak pokuty zachovat stejné pro všechny. Dosavadní horní sankční hranice je deset milionů korun.

Zastánci nižších sankcí argumentovali tím, že vysoké pokuty by byly pro malé obce likvidační. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) to již předem odmítl s tím, že uděluje pokuty v přiměřené výši a že dosavadní systém je vyhovující. Dosud nejvyšší sankcí byla pokuta 80.000 korun, kterou dostalo Brno.

Babiš má pro svou ministryni speciální úkol, šetří se totiž další možný podvod, říká Pečinka

sinfin.digital