„Možná jsem o něm věděl." Rozhovor s Andrejem Babišem o udavačském webu EET

Tomáš Belica

Finanční správa tento týden zrušila internetovou stránku, na které mohli lidé anonomyně nahlašovat restaurace, které jim nevydaly účtenku z elektronické evidence. Rozhodl o tom ministr financí Andrej Babiš, který tvrdil, že o existenci webu nevěděl. Po konfrontaci deníkem Blesk teď ale přiznává, že možná věděl.

Osmého prosince jste mi poslal SMS, kde uvádíte, že Finanční správa zavedla formulář pro oznamování porušování zákona o EET. To dokazuje, že jste o webu, minimálně už toho dne, věděl. Je to tak?

Dobře, možná jsem o něm věděl, ale nikdy jsem ho předtím neviděl, a hlavně jsem nevěděl, že byl anonymní. A když jsem mluvil o 700 upozorněních, mluvil jsem o celkovém čísle upozornění, která tam chodí, a statistika je, že 60 procent tam chodí přes formulář. Ale zpochybňuji to, že jsem o něm věděl od začátku. Já jsem se o něm dozvěděl, ale nebyl jsem při tom, když ho někdo inicioval, jak o tom lže Kalousek. Vy mě stavíte do role, že já jsem ho navrhl, že jsem to inicioval, ale já o tom nevěděl v průběhu prosince. Dobře, fajn, tak osmého prosince, já si to nepamatuju, kdy to bylo, ale určitě jsem nebyl ten, kdo ho inicioval, a nevěděl jsem o něm od začátku.

Proč jste nakonec nařídil web zrušit? Proto, že byl anonymní, nebo že těch udání chodilo až příliš?

Impulzem bylo to, že celý projekt EET se scvrkl jen na ten formulář, který byl špatný, nešťastný, a ještě ke všemu anonymní. A o tom jsem taky určitě nevěděl, to jsem se dokonce dozvěděl až tento týden. Jsem si myslel, že lidi, když to píšou, tak se tam podepisují. A celý ten projekt byl poškozen tímto formulářem. Že se z toho udělalo to, že pobízíme lidi, aby udávali. Nepobízíme. Vlastně úředník chtěl nějakou formou lidem ulehčit to posílání, to se samozřejmě nepovedlo, a já to poslouchal ze všech stran, dokonce i od lidí, které EET podporují. Tak jsem to řešil s Finanční správou, která se tomu bránila. Ale samozřejmě lidi budou psát dál, jen jinou formou.

Hospody stále obcházejí EET. Finanční správa varuje, že konec „udavačského“ webu je nezachrání

sinfin.digital