Tortillou v Hradci Králové se otrávilo přes 80 lidí. Hygienici odhalili viníka, na případ se chystá policie

ČTK

lup

Akutní otravu z jídla z bistra v centru Hradce Králové způsobil konzumentům na počátku června zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Po požití tortilly s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Otravu z jídla, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu, prokázaly laboratorní rozbory. Na webu Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje to dnes uvedla mluvčí Veronika Krejčí. Již dříve hygienici uvedli, že infekci do provozovny zřejmě zavlekl člověk.

 

"Krajská hygienická stance nyní zpracovává veškeré podklady pro Policii ČR," uvedla Krejčí. Policie případ vyšetřuje jako podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

"Ve věci do současné doby nepadlo žádné rozhodnutí ani změna právní kvalifikace. Stále shromažďujeme informace, které nás přivedou k objasnění věci a případné míře zavinění konkrétní osobou, či osobami. Do současné doby nebyl nikdo obviněn," uvedl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

sinfin.digital